Yalın Uygulama Danışmanlığı

Yalın Üretim alet çantasında bir çok ‘Yalın Araç’ bulunur. Bununla beraber tüm bu araçları içinde balındıran alet çantasının yani ‘insanın’ Yalın için ayrı bir önemi vardır. Yalın faaliyetlerde insan en kıymetli elementtir ve asla göz ardı edilmemeli ve küçümsenmemelidir.

Bu yüzden iş ve çevre güvenliği, temizlik, hijyen, çağımıza yakışır ve adaletli bir düzen her zaman başat konumdadır.

Yalın enstrümanlar kullanılmadan verimlilik yolunda ilerlemek mümkün değildir.

‘Sürekli Akış’ yalın yolculuğun amiral gemisidir. Çok dönen ürünler için Mevcut ve Gelecek Durum Değer Akış Haritalama yapılarak rotası belirlenir.

Fabrika yerleşimi Job Shop yerine Flow shop olarak evrilir

Parti büyüklüğünü ve stokları minimumda tutma inisiyatifi SMED, Kanban, TPM, 5S gibi enstrümanların kullanımını zorunlu kılar.

Problemlerin görünür hale getirilmesi ve problem çözen bir kültürün inşası zorunlu hale gelir. Kaizen kültürü işletmede filizlenmeye başlar.

Değer’in ve İsraf’ın ne olduğu ve ‘israfla mücadelenin’ neden ‘değeri iyileştirmeden’ çok daha önemli olduğu anlaşılır. 7 israf ile mücadele şirket hedeflerinde ön sıraya yerleşir.

Hızlı izleme yapılabile görsel panolara önem verilir. Ustalık ve liderlik pozisyonu önem kazanır. Üretimde fiili olarak çalışan işçilerin kurusuz üretim yapılması için organizasyonda ne gerekiyorsa yapılır.

Geleneksel maliyet muhasebesinden uzaklaşılır. Kaizen ve Değer Akışını ölçen Yalın Maliyet Muhasebesi tercih edilir.

Şirket, zaman içinde, elemanların çalışmaktan zevk aldığı, israflardan arınmış, rekabetçi, değişime yatkın ve elbette kâr eden bir forma bürünür. Her geçen gün küçük iyileştirmlerin yapıldığı motive edici bir yer haline gelir.