Süreç İyileştirme ve Dijital Dönüşüm

Süreç İyileştirme ve Dijital Dönüşüm Danışmanlığı

Dijital Dönüşüm çalışmalarının belli bir sıra düzeni ile ilerlemesi beklenir:

  1. Önceliklendirme: Dijitalleşmesi gereken süreçlerin listelenmesi ve önceliklendirilmesi
  2. Süreç tanımlama / yeniden tanımlama: Yüksek önceliği olan süreçlerin gözden geçirilmesi, yeniden tanımlanması
  3. Uygun dijitalleştirme araçlarının ve insan kaynaklarının seçimi
  4. İhtiyacın analiz çalışması
  5. Yazılım geliştirme ve donanım kurulumu
  6. Test ve son kullanıcı onayı
  7. Canlı kullanım
  8. Sürdürülebilirliğin sağlanması

Bir dijitalleşme projesinin başarıya ulaşması için bu aşamaların sağlam ve emin adımlarla geçilmesi gerekmektedir. Oysa sahadaki projelere yakından baktığımızda birçok uygulamada sadece 5. ve 7. maddelerin uygulandığını, diğer maddelerin gözardı edildiğini görüyoruz.

Zaten çoğu dijitalleşme projesinin başarısız olmasının ve başlangıç hedefinden oldukça uzakta kalmasının kök nedeni bu eksik yaklaşım şeklidir.

Çağımızda teknoloji dünyası baş döndürücü bir hızla değişiyor. Daha 10 yıl önce hayal gibi görünen konular bugün sıradan bir insanların hizmetine sunuluyor. Yakay zeka yazılı metin, resim, müzik, video gibi çıktıları birkaç saniye içinde üretebiliyor.

Uzmanların bile takip etmekte zorlandığı müthiş bir enformasyon çağındayız. Hiç şüphesiz, bu durum üreticilerde kafa karışıklığı ve stres oluşmasına sebep oluyor. Üreticiler bir taraftan çağın gerisine düşmemek ve son teknolojinin nimetlerinden faydalanmak istiyor. Diğer taraftan hangi ürünün seçilmesi gerektiği, dijitalleşme sürecinin nasıl bir ekip ile ne şekilde yöneteceğini konusunda müthiş bir belirsizlik durumu hüküm sürüyor.

Tabiri caizse her kafadan bir ses çıkıyor. Rakiplerini karalayarak kendi ürünlerini öne çıkarmaya çalışan  teknoloji ürünleri satıcıları, Endüstri 4.0 furyası, karanlık fabrika hayalleri ve tüm bu gürültü içinde yeni teknolojiler konusunda karar almak durumunda olan üst düzey şirket yöneticileri...

Teknoloji ihtiyacınız bir paket programın alınması ve en kısa sürede kurulmasından ibaret olmamalıdır. Dijitalleşme insiyatifi bir mühendislik projesi olarak değerlendirilmeli ve ileride düzeltme maliyeti çok büyük olacak anlık kararlardan kaçınılmalıdır.

Lean On ürün bağımsız bir dijital danışmanlık organizasyonudur. Dijitalleşme projelerinde hizmet sağlayıcı, son kullanıcı ve yöneticiler gibi paydaşların projenin her aşamasında doğru konumlanmasını ve bir defada projenin hedeflenen çıktılara ulaşmasını sağlar.